Wat is een sieraad,

Joy Jewellery Bali

 

Een sieraad moet, om als sieraad te kunnen worden aangemerkt, (1) mooi van vorm zijn en (2) bestemd zijn om het lichaam te verfraaien. Het kan mooier zijn als het gemaakt is van een edel metaal (goud, sterling zilver, enz.) of van goed glinsterend kristal. Het kan echter ook gewoon een sieraad zijn, in welk geval het op zichzelf mooi is.

Wanneer een sieraad wordt gebruikt om een lichaamsdeel te versieren, moet het ten minste één van deze waarden tot uitdrukking kunnen brengen – schoonheid, aangenaam zijn om naar te kijken, of een eigen kwaliteit overbrengen.

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen Joy jewellery Bali en zuiver decoratieve voorwerpen:

* Sieraden zijn bedoeld om aantrekkelijk te zijn. Alles wat mooi is om naar te kijken en een eigen kwaliteit uitstraalt, is een sieraad.

* Net als meubels kunnen sieraden gebruikt worden om iemands persoonlijke stijl tot uitdrukking te brengen.

* Juwelen kunnen waardevol zijn. Zelfs in de “kale” vorm kunnen juwelen waardevol zijn en daarom aanvaardbaar voor de persoon die ervoor moet betalen of een verband moet leggen met de waarde ervan.

Een ander belangrijk onderscheid is dat tussen sieraden en geld. In de oudheid was goud het meest gewilde geld, en de mensen waren bereid flinke prijzen te betalen om edele metalen te zien, aan te raken en vast te houden. Tegenwoordig worden sieraden vaak alleen gebruikt om iemands goede voorkomen te verfraaien. Geld, daarentegen, wordt vaak alleen gebruikt om de hele wereld te bewaken.

Een laatste onderscheid is dat tussen sieraden en decoratie. In het woord “juwelen” zelf is het woord “decoratie” de minder technische term – met betrekking tot de mode – dan juwelen. Versiering heeft betrekking op de details en de aantrekkingskracht van sieraden, bedoeld om de functie ervan te vergroten. Zo kunnen bijvoorbeeld kroonluchter oorbellen en halskettingen worden gedragen om de schoonheid te vergroten of om een algemeen gevoel van weelde te geven. Sieraden moeten passen in het algemene gevoel van het ontwerp – weer een waardeoordeel.

Blijft dus de vraag wat een sieraad is, en wat niet. Wanneer men aan juwelen denkt, denkt men vaak automatisch aan voorwerpen met een hoge waarde, vaak diamanten. In feite zijn diamanten vaak het middelpunt van sommige sieraden. Veel ‘onte brachten waarde en betekenis aan sieraden door te kiezen voor een sieraad dat een verborgen ‘kostprijs’ heeft, dat wil zeggen een diamantverrijking. Omgekeerd zijn veel “juwelen” goedkoop, maar hebben ze een grote betekenis – vooral “bibs” – in hun voortdurende vertoning.

Kortom, men vraagt zich af waarom zulke schijnbaar verschillende mensen verschillende betekenissen geven aan een en hetzelfde voorwerp. Het antwoord is heel eenvoudig: juwelen zijn een modestatement, en zoals alle modestatements worden ze “verschillend geïnterpreteerd”.

juwelen zijn een last en een figuur die alomtegenwoordig zijn in onze cultuur en samenleving (Gibson 1996).

Vanaf de 16e eeuw namen de Europese oorstekers voor mannen in belang toe naarmate de vraag toenam om te voldoen aan de wensen van de steeds groter wordende 1800 Carlo Levi – die in 1836 kousen voor mannen wilde aantrekken om – in feite – als obligaties te verpanden, om de kosten van de productie van de enorme productiehoeveelheden die nodig waren, te drukken.

Wat zo interessant is aan de stud oorbel, is zijn lange geschiedenis. De stud oorbel zoals hij vandaag bestaat, is slechts een voortzetting van een evoluerend concept dat voor het eerst werd verwoord door enthousiaste conservatieve calvinisten in de zestiende eeuw. Tegen het midden van de jaren zeventig, begon de evolutie in de modeaccessoires voor vrouwen het tempo van de mannenaccessoires te evenaren.

maar, op dit moment, zijn de lijnen compleet:

1. Voor het vrouwelijk model gelden veel grotere beperkingen ten aanzien van de grootte en de reikwijdte van de erkenning dan voor het mannelijk model

2. Het virtuele monopolie op sociale onderscheidingen dat vrouwen vrijelijk krijgen

3. Vrouwen kunnen zich een veel groter assortiment mode-accessoires veroorloven dan mannen. Daarom is er geen basis voor de vraag welk geslacht zich het gemakkelijkst kleedt. Sarah Bernhardt, 2004

4. Mode-accessoires worden veel minder begrepen door de doelmarkt van de fabrikant. De verkoper moet behagen

partijen die hun goedkeuring hebben om de verkoop te verzekeren via de verkoop aan de hogere klassen (AAA), en de meeste bedrijfsplannen vragen om het creëren van een omgeving die polariseert op alle niveaus. Dit vereist het compromitteren van een fundamentele creatieve functie.

Lees meer:

Joy jewellery

My Jewellery Den Haag